You are currently viewing Топ 10 баскетболни оригинални маратонки

Топ 10 баскетболни оригинални маратонки

Онлайн магазин Sport Faster предлага голям избор от баскетболни оригинални маратонки, не само за любители на спорта, но и за професионалисти. Високото качестово, което ще откриете в outlet Sport Faster не може да бъде открито на друго място, в съчетание с най-добрите цени. В тази класация ще Ви покажем 10 от най-добрите баскетболни маратонки на всички времена.

Баскетболът е многостранен и понякога това, което изглежда на някого незначителна част от процеса, е за други обект на страст или дори на цяла религия. В случая говорим за маратонки. SportFaster.com представя най-важните, популярни и естетични баскетболни маратонки – най-добрите маратонки, стъпили на пода на NBA.

10. Air Jordan XIV

Година на издаване: 1998
Играч: Майкъл Джордан

Едно от най-добрите творения на Tinker Hetfield, изключителен създател на оригинални маратонки, който оказа огромно влияние върху индустрията. Вдъхновен от йорданското Ferrari 550 Maranello, нисък, облекчен модел с лого, напомнящ емблемата на известната италианска компания, участва в свещен за баскетболния акт акт, в който Майкъл направи последното си хвърляне през 1998 година. Но величието на модела се основава не само на този факт. Въпреки факта, че Air Jordan XIV е издаден преди 14 години, досега са създадени само няколко проби, които могат да се конкурират с легендата в областта на качеството и производителността. Слабостите, недостатъците тук отсъстват като клас и ако си представите определен идеален образ на баскетболни маратонки, референтният екземпляр, който отваря челната десетка, е най-близо до него.

9. Nike Air Flight Huarache

Година на издаване: 1992
Играч: Коби Брайънт

В работата си Тинкър Хетфийлд е вдъхновен, наред с други неща, от архитектурата (Pompidou Center в Париж – Nike Air Max 1), самолетите от Втората световна война (Air Jordan V), флота от превозни средства на Майкъл Джордан (Air Jordan VI, Air Jordan XIV) и дори западноафриканското племенно изкуство. (Air Jordan VII). Както вероятно вече се досещате, при създаването на Nike Air Flight Huarache, Tinker използва дизайна на гуараши – мексикански кожени сандали с плоска подметка. Ръководен от любимия си принцип „по-малкото е повече“, Hetfield предостави на маратонките само най-необходимите, които направиха възможно да се сдобият с изключително леки и удобни обувки на изхода. На паркета гуараците бяха най-известни с това, че са зашеметяващата петица от университета в Мичиган. Известният силует може да се види в много съвременни модели и не само в баскетболните – Huarache отдавна е класифициран като „вечен“.

8. Puma Clyde

Година на издаване: 1973
Играч: Уолт Фрейзър\

Уолт Фрейзър. Лидерът на екипа от Голямата ябълка, екстравагантен, грациозен пазач, един от най-добрите на сайта и най-модерният отвън. Не е изненадващо, че Clyde беше сред първите, които се сдобиха с персонализирани маратонки. Puma Clyde – може би най-разпознаваемият модел в историята – бързо се превърна в задължителен атрибут на по-младото поколение и техните културни лидери: музиканти, DJ-и, графики, b-fights и много други артисти. Перфектната комбинация от удобство и стил, благоприятстваща за интелигентна, елегантна игра – това трябва да бъдат „обувки с подпис“ от известния нюйоркски естет.

7. Converse Wearpon

Година на издаване: 1986
Играч: Лари Бърд и Магия Джонсън

През 80-те години опозицията на Бърд и Маджик, пълна с епични моменти, „спаси“ НБА, позволи на лигата да влезе в нова орбита. В това благородно занимание двама суперзвезди бяха помогнати от високопрофилна новост от тогавашния все още водещ производител Converse. Напредъкът не стои неподвижно, но преди 25 години удобният и надежден Wearpon действаше като стандарт на баскетболните обувки, така че не само лидерите на Бостън и Лейкърс ги взеха в услуга. Маратонките имаха огромен успех и много от настоящите звезди на Асоциацията буквално са отраснали в тях. Излишно е да казвам, че обикновените фенове също не пренебрегнаха модела с вниманието си: продажбите тръгнаха от мащаба.

6. Reebok Pump Omni Lite

Година на издаване: 1989
Играч: Дий Браун

През 1989 г. Reebok представи уникалната помпена система Pump: в различни части на обувката са изградени въздушни камери, на езика е поставена малка латексна топка. Когато топката се натисне, въздухът се изпомпва в камерите, което осигурява „приспособяване“ на обувката към индивидуалната особеност на стъпалото. Благодарение на гениалната технология на пазара избухна истинска война: нахалният RBK се осмелява да предизвика самите Nike. Преди да спечели конкурса за потапяне през 1991 г., новодошлия Ди Браун, пред очите на целия свят, изпомпа своя Pump Omni – и всички искаха да направят точно същото. Цялата тенденция, емблематичният модел имаше безпрецедентен успех и се продаваше в огромни количества. Впоследствие Pump Omni спечели втори живот като обувки за ежедневно носене, превръщайки се в един от символите на гамата Reebok.

5. Adidas Jabbar

Година на издаване: 1971
Играч: Карим Абдул Джабар

Преди Майкъл Джордан да завладее пазара в съюз с Nike, Карим Абдул-Джабар и Adidas се издигнаха на върха. Легендарните маратонки за легендарния плейър Jabbar представиха технологични иновации преди времето си: поддръжка за глезена и петата, осигурявайки допълнителна защита с двоен слой кожа, както и противоплъзгащи се ходила. Гарантирано от френския производител, качество, прост, стилен дизайн, три класически светлоотразителни ивици, изображението на Карим на „езика“: регистрираните обувки на шампиона в НБА по броя на получените точки и собственикът на несломимия Sky Hook може да създаде истинска сензация, сравнима с постиженията на марката Jordan, но тогава времето за бягащия бум все още не е дошло. Адидас Джабар не се превърна в мейнстрийм, а се превърна в обект на обожание на истинските ценители и това определено има свой чар. Истински оригинал.

4. Air Jordan III

Година на издаване: 1988
Играч: Майкъл Джордан

През 1988 г. Джордан беше близо до следването на ръководството на Патрик Юинг и организирането на собствено производство на маратонки. Nike спаси ситуацията, като повери разработката на нов номинален модел на His Air на друга изгряваща звезда – Тинкър Хетфийлд. Тъй като няма право да направи грешка, дизайнерът не се страхуваше да промени технологичния процес и предложи Майкъл да се присъедини към работата. Всичко останало е история. Именно на решаващия Air Jordan III се появи първо логото на Jumpman, Hetfield измисли въздушната междина в подметката и легендарното „релефно слон“, разработено от Йордания – за марката това издание бележи прехода към елита. За Ем Джей, който вече не мислеше за никакво самостоятелно плуване, сезонът в тези маратонки беше приблизително същият: първата титла на MVP от редовния сезон, единствената кариера на г-н Castle и втората победа в състезанието за потапяне. Славата на иновативния модел бе подсилена от компания за въздействаща реклама със Spike Lee.

3. Nike Air Force 1

Година на издаване: 1982
Играч: Моузес Малоун

Първият модел, използващ Nike Air технологията, модел, чието появяване на пазара е сравнимо само с ефекта на експлодираща бомба, моделът, който постави основата на запазеното досега лидерство на nNIKEE! в индустрията. Феноменалното копие е преиздавано няколко пъти, пуснато е в запис от над 1800 цветови комбинации и модификации и се продава ежегодно в милиони лотове по целия свят. Любими ритници на различни хора: от Нели до Барак Обама (между другото, маратонките са кръстени на президентския самолет). Шиди Уолъс остана вярна на „Силата” до края на кариерата си, което е символично в смисъл на общопризнателно отношение към древния модел. Докато четете това, някъде по света бе продадена друга двойка безсмъртни Nike Air Force 1.

2. Air Jordan I

Година на производство: 1985
Играч: Майкъл Джордан

Дейвид Стърн глоби новобранецът Майкъл Джордан с 5000 долара за всяка игра в тези маратонки, които не бяха един и същ дрес-код за лигата, но Air Jordan I си заслужаваше и плати трудностите на младия гений. MJ беше единственият, който успя от първото обаждане да води в своя екип статистическите протоколи за точки, рикошети, асистенции и прихващания. Разбира се, той получи наградата за най-добър новак на сезон 1984/1985. Майкъл Джордан дойде да промени всичко. Персонализираната линия на маратонките на Негово Височество не беше изключение: тя необратимо промени индустрията, в определен момент се превърна в независима марка. Дебютният модел, в който кариерата на Джордан започна и течащият бум прерасна в култура, запази място във върховете на всякакви рейтинги. И дори сега, когато изглеждат като дъб на фона на модерните парчета Air Jordan I, те все още се продават: цялото наследство на Йордания, натрупано в маратонки, работещи по краката ви, ви помага да се движите по-бързо и да скочите над всички останали.

1. Converse Chuck Taylor All-Star

Година на издаване: 1917
Играч: Wilt Chamberlain

Всичко, за което току-що говорихме, започна един хубав ден през 1917 г., когато баскетболистът Чък Тейлър опита на маратонки Converse All-Star. Представителят на Akron Firestones беше очарован от новостта и от този момент играе само в тях. Скоро името на модела беше променено на Чък Тейлър All-Star, така че известните маратонки станаха първите персонализирани баскетболни обувки в историята. Тейлър започна активно да популяризира „обратното“ на масите и по всички признаци го направи много успешно.

Converse Chuck Taylor All-Star доминира повече от 40 години, докато в началото на 70-те те постепенно не започнаха да се заменят с маратонки от кожа.

Повече от 750 милиона копия на All-Star са продадени в 144 страни. Маратонките Converse са неразривно свързани не само с баскетбола, но и с модерната култура. Те са станали неразделен атрибут от 50-те години. Нищо не бие класическото. Всичко гениално е просто.