You are currently viewing Маратонки за спорт и ежедневие. Изборът е по-лесен със съветите на SportFaster

Маратонки за спорт и ежедневие. Изборът е по-лесен със съветите на SportFaster

Най-широката гама маратонки от различни производители често предизвиква объркване сред купувачите. Как да изберем маратонки, за да не се разочароваме от покупката и да не съжаляваме за похарчените пари? Маратонките са много специфични спортни обувки, така че не трябва да се избират само по външния вид. Има много други важни критерии, които трябва да вземете предвид, когато купувате подходящи маратонки.

Основни разлики между мъжки и дамски маратонки:

Дамските и мъжки маратонки, като всички останали спортни обувки, са различни. Изключение правят унисекс модели, предназначени за ежедневна употреба. Въпреки факта, че дори можете да правите дълги разходки с тези маратонки, те не са предназначени за спорт.

Характеристики на дамските маратонки:

 • ярка цветова гама (мъжки маратонки са по-рядко украсени с цветни шарки);
 • поради особеностите на структурата на стъпалото, за да се избегнат изкълчвания и триене, подложките на жените са много по-тесни;
 • Допълнителната височина на петата избягва увреждане на ахилесовите сухожилия;
 • използването на по-еластичен материал.
 • обикновено жените тежат по-малко, така че амортизацията на обувките трябва да бъде по-мека;
 • стелки, дантели – издръжливи, но по-малко масивни.
 • Подметка под формата на буквата W определено няма да ви позволи да направите грешка при избора на обувки.

Цел на покупката:

Изборът на маратонки не е лесен: видовете маратонки за бягане не са подходящи за игра на баскетбол, фитнес маратонките не са най-добрият вариант за обикновени разходки.

Спортните маратонки за ежедневно носене трябва да са леки, до глезена, да имат повдигната пета, достатъчно твърда релефна подметка и мрежеста дишаща горна част. Важен момент, който трябва да се вземе предвид, са модните тенденции.

Маратонките за дълги разходки трябва добре да се уплътняват, здраво да фиксират глезенната става, да предпазват пръстите и петите от неравности. Материалът на изработка на горната част на маратонките е по-добре да бъде водоустойчив.

Бягането прави свои собствени изисквания към обувките: ниска, плътна подметка,  прецизни шевове и липсата на ненужни декоративни елементи. Обувките за бягане трябва да са леки, но не прекалено.

Силовите тренировки изискват твърда подметка, стегнат и надежден фон. Кожените кецове добре прилягат краката и спомагат за поддържане на равновесие, което е важно за такива дейности.

Нехлъзгаща се твърда подметка от каучук, стелки от пяна около глезена, кожа или мрежеста горна част са критериите при избор на маратонки за игра на волейбол.

За тенис е по-добре да изберете маратонки до височината на глезена, с необичаен модел на подметката, които предотвратяват подхлъзване, както и предпазват пръстите на краката от неравности. 


Фитнесът ще ви помогне да освободите напрежението, да отпуснете мускулите, да се чувствате здрави и енергични. Съответно правилно подбраните маратонки трябва да помогнат за това. Идеалният вариант е кожа с мрежести вложки, модели с висока или средна височина, които здраво фиксират глезенната става, гъвкава тънка подметка, тесен гръб, широки чорапи.

Добрите баскетболни обувки трябва да са стабилни, да имат твърда и сравнително дебела подметка, която осигурява добро сцепление, да имат отлична възглавница и здраво да фиксират стъпалото. Кои маратонки да изберете – високи, ниски или средни – зависи от функциите, изпълнявани от играча.Изборът на маратонки в специализирани бутици е правилното решение, тъй като в допълнение към професионалните съвети на консултантите по продажбите има гаранция за закупуване на висококачествени надеждни обувки, а не евтини фалшиви, изработени по занаятчийски начин.

Визуалната преценка – правилна ли е или не?

Един първи поглед към чифт маратонки ще каже много. Например, скъсани или неравномерни линии, пръски от лепило върху целия продукт, остра неприятна синтетична миризма, липсата на стикер с данни за материала (подметка, отгоре и отвътре), липса на размер, страната на произход трябва да предизвика съмнение в купувача.

 • Проверка на отделни части

Всяка маратонка се състои от горна част с език и дантели, стелки, междинни подметки, ходила и протектори.
Горната част може да бъде различна: кожа, плат, изработен чрез комбиниране на изкуствена кожа със синтетични материали. Ако маратонките се купуват за ежедневно носене, струва си да запомните, че дори и най-качествените модели от дишаща първокласна мрежа изглеждат нелепо в студения сезон. Освен това човек в такива обувки няма да се чувства комфортно, ще му бъде студено и неудобено.

Спортните обувки изглеждат красиво, когато в тях се комбинират няколко материала наведнъж: например елементи, изработени от естествена кожа със синтетична мрежа. Вложките от пяна ще добавят комфорт и мекота на обувките, отразяващите ленти, разположени отстрани, ще предпазят носителя по време на разходки в тъмното. Твърдите елементи в горната част са разрешени само в областта на петата.

Маратонките са различни: по-лесно е да фиксирате обувките с връзки.  Стелките на маркови маратонки (сменяеми и несменяеми) трябва да осигуряват надеждно фиксиране на стъпалото, да предотвратяват подхлъзване, да имат добра вентилация и абсорбция. Наличието на мека подпора на арката ще предотврати плоските стъпала и уморените крака.

Междинната подметка при големи натоварвания предотвратява деформация на основната подметка.  Протекторът се използва за захващане на покритието: гумена пореста подметка с всички видове вдлъбнатини е подходяща за неравна повърхност. Гумените подложки, прикрепени към областта на петата, значително ще увеличат устойчивостта на износване.

Общи съвети, които ви насочват да изберете правилните обувки

 • активните движения изискват повече амортизация;
 • колкото по-релефна е повърхността, толкова по-висока е протектора;
 • колкото повече движения, толкова по-твърда е подметката;
 • дишащият плот ще осигури добър обмен на въздух, моделите със специална мембрана ще комбинират „дишането“ с отлична водоустойчивост
Kak da izberem maratonki a sport i ejednevie

Последният щрих – монтаж

Удобството и безопасността на движение зависи от това кои маратонки ще изберете. Правилният размер на обувката е липсата на мазоли,  неравности, изпъкнали кости и деформация на стъпалата.

Съвет: когато избирате маратонки, по-важно е да знаете размера на краката си, а не размера на маратонките.

Няколко правила, които ще ви помогнат да изберете правилните обувки:

 • размерът е дължината на стъпалото в спокойно естествено състояние;
 • отделяте време – пробвайте няколко чифта, включително и половин размери;
 • не забравяйте да обуете и двете маратонки;
 • пробването е най-добре с удобни чорапи, с които ще се носят маратонките;
 • чорапите не трябва да са твърде дебели;
 • краката набъбват до края на деня, така че е по-добре да прави проба на маратонки по това време;
 • стелката в областта на пръстите трябва да бъде с 5-7 мм по-голяма от стъпалото;
 • считайте, че тренировъчните спортни обувки трябва да са с няколко милиметра по-големи от обикновено;
 • важно е да ходите по твърда повърхност, тъй като меката изкривява усещането;
 • Издигайки се на пръстите си, измерете разстоянието между гърба и петата, показалеца трябва да влиза свободно;

Подбрани по размер, удобни спортни маратонки, изработени от висококачествени материали в съответствие с всички съществуващи стандарти – сто процента усещане за комфорт и увереност, наполовина начин за постигане на високи резултати в спорта.
След като вече сте запознати какви са характеристиките при избора на маратонки за спорт и ежедневие, спокойно може да поръчате онлайн маратонки от Спорт Фастър. Консултантите на Sport Faster с нетърпение очакват Вашите запитвания при избор на оригинални маратонки от световноизвестни марки, като Адидас, Найк, Саломон, Рийбок, Асикс и др.
Желаем Ви приятно пазаруване!